Konditionsidrott

Löpning

Många skulle hävda att löpning är en av världens största sporter. Antalet människor som springer runt om på vår jord är enormt och detta är på grund av flera anledningar. För det första är löpning en extremt lättillgänglig sport. Att bara sätta på sig skorna och gå ut och springa är något som fungerar var som helst och med vilka ekonomiska förutsättningar som helst. I den här artikeln kommer vi att berätta lite mer om löpning och vad man kan tänka på i sin träning om man vill börja springa.

Varför löpning?

Det finns många olika anledningar till att börja springa. Den allra största är dock kanske att det är bra för hälsan. Att springa kommer att göra att man först och främst förbättrar sin kondition. En god kondition gör att man orkar mer i vardagen och blir piggare och klarar av en större mängd både fysiskt och psykiskt krävande arbete. En annan fördel med löpning är att man bränner fett och får sitt hjärta att arbeta. Detta gör att löpning minskar risken för till exempel övervikt och hjärt- och kärlrelaterade sjukdomar. Många springer också för att det helt enkelt är väldigt kul. Att springa ger en kick och när man har kommit till det stadiet att löpning är något som man känner är bekvämt och som man känner att man är bra på kan löpningen verkligen vara något som skänker glädje i vardagen.

Att börja

Det finns många som skulle vilja börja springa men som inte är helt säkra på hur de ska gå till väga. En sak som man ofta möter när man precis ska börja är att löpningen känns väldigt obekväm. Detta är vanligt att man till exempel får ont i fötter och knän och att man inte orkar springa speciellt långt. Det här är helt normalt och något som går över när kroppen helt enkelt blir van vid att springa. Att därför börja lugnt och med korta distanser är något som det inte alls ligger någon skam i utan är ett bra sätt att komma igång med sin löpning. Ett annat tips är att försöka hitta någon mer som man kan springa med. Att träna tillsammans med någon kommer inte bara att göra att löpningen blir roligare, det kommer också att göra att det blir svårare att ställa in pass när man inte riktigt känner för att springa.