Konditionsidrott

Längdskidåkning

De allra flesta i Sverige förknippar längdskidåkning med Vasaloppet. Detta kan också vara en anledning till att en hel del aldrig vågar sig på att prova längdåkning. Man tänker sig att detta är en idrott för de absolut bäst tränade och de som tar sin träning på allvar. Men faktum är att längdskidåkning är en fantastisk aktivitet för alla människor oavsett träningsbakgrund. Längdskidåkningen kommer med en mängd fördelar som alla kan ta del av.

Varför börja?

Att börja åka längdskidor kan vara ett av de bästa besluten man tagit när det kommer till träning. Få idrotter gör att man kommer så nära naturen som denna och att glida fram i fina spår genom en vacker skog och snötäckta landskap är helt enkelt svårslaget. När det kommer till träning och hur längdskidåkning utvecklar oss så är det en fantastisk idrott som bygger styrka och uthållighet i hela kroppen. När man åker längdskidor aktiverar man såväl ben som bål och armar och rygg samtidigt som man bygger upp och utvecklar sin kondition och balans. Att bli längdskidåkare kommer alltså att göra att man får en genomtränad kropp som klarar det mesta.

Att tänka på

Det finns några saker som man bör tänka på när man provar på längdskidor för första gången. Man bör för det första ha med sig att detta är en idrott där balansen är viktig, vilket gör att det kan ta lite tid innan man vänjer sig och kan åka kontrollerat. Man ska därför inte ge upp om man inte lyckas jättebra och kanske till och med ramlar några gånger första gången man provar. Man ska helt enkelt ta med sig att längdåkningen kommer att bli roligare och roligare ju mer man tränar.